Ugnsgratinerad aubergine

Ugnsgratinerad aubergine

Recept:

För ca tre personer

 • en aubergine
 • 1-2 vitlöksklyftor
 • en gul lök
 • parmesan
 • olivolja
 • rapsolja
 • örter såsom basilika, persilja, timjan
 • två tomater
 • 6 potatisar
 • 1 dl yoghurt
 • 1 tsk honung
 • salt & peppar

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Dela potatisen i klyftor och lägg i dem i en ugnssäker form. Blanda i lite rapsolja och krydda med salt och peppar. Ställ in i ugn i ungefär 30-45 minuter. Dela auberginen på längden i flera rader och lägg i en ugnssäker form. Blanda olivolja med en riven vitlöksklyfta, örter, salt & peppar. Fördela ut oljan på auberginskivorna. Hacka löken och dela tomaterna i skivor och lägg på aubergineskivorna. Riv över parmesan. Ställ in i ugnen i ungefär 15 minuter. Blanda yoghurt med riven vitlök, örter och honung. Krydda med salt och peppar. Servera.


Some time ago, I ate a really good vegetarian dish at a Greek restaurant, which gave me inspiration to try to make the dish at home. Oven-gratinated eggplant with tomato, onion and olive oil with herbs. I served this together with potato wedges and a simple yogurt sauce with herbs.

Recipe:

For three people

 • one eggplant
 • 1-2 garlic cleves
 • one onion
 • parmesan
 • oliv oil
 • rapeseed oil
 • herbs as basil, parsley and thyme
 • two tomatoes
 • 6 potatoes
 • 1 dl yoghurt
 • 1 teaspoon honey
 • salt & pepper

How to make: Set the oven to 225 degrees centigrade. Divide the potatoes into slices and put them in an oven-proof form. Mix in some rapeseed oil and season with salt and pepper. Set in oven for about 30-45 minutes. Divide the eggplant in length into several rows and put in an oven-proof form. Mix olive oil with a grated garlic clove, herbs, salt & pepper. Distribute the oil on the eggplant. Chop the onion and split the tomatoes into slices and put on the eggplant slices. Add some grated parmesan over the slices. Set in the oven for about 15 minutes. Mix yogurt with grated garlic, herbs and honey. Season with salt and pepper. Serve.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *