Kärleksmums

Kärleksmums

Förra veckan provade jag att baka kärleksmums. Har inte smakat på det så många gånger tidigare så jag kände att det vore roligt att prova att baka det här hemma. Det blev jättebra och smakade super! Det som var så bra med dessa kakor var att de var utmärkt att frysa dem. De är dessutom väldigt goda att ta ut ur frysen och äta nästan direkt därpå, tillsammans med en kopp te eller kaffe. Jag gjorde en video av det som ni kan se här på youtube ovan men skriver även ner receptet här 🙂

Recept:

Till ca 30 bitar

Kaka:

  • 4 dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 5 ägg
  • 4 dl socker
  • 1 msk vaniljpulver
  • 200 g smält smör
  • 1 dl vatten
  • 1 dl starkt kaffe

Gör så här: Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en bunke. Knäck äggen i en annan bunke och blanda i socker och vaniljpulver. Blanda ner äggblandningen i de torra ingredienserna. Smält smör och häll i vattnet. Blanda ner kaffet och tillsätt smörblandningen i smeten. Blanda ihop och häll ut i en smörad långpanna. Ställ in i ugn, ungefär 15 minuter, på 200 grader. Ta ut och låt svalna.

Glasyr:

  • 3 1/2 dl florsocker
  • 2 msk kakao
  • 60 g smör
  • 3 msk vatten

Gör så här: Sikta florsocker och kakao ner i en bunke. Smält smör och blanda ner vatten. Blanda samman med florsockret och kakao. Bred ut glasyren över kakan och häll sedan över mycket med riven kokos. Ställ in i kylskåp.


Last week I tried to bake these swedish mocha squares called kärleksmums. I have not tasted mocha squares so many times before so I felt it would be nice to try to bake this at home. It was great and tasted delicious! What was so good with these mocha squares was that it worked great to freeze them. They are also very good to take out of the freezer and eat them cold almost immediately afterwards, together with a cup of tea or coffee. I made a video of my baking which you can see here on youtube above but I also write down the recipe here 🙂

Recipe:

For about 30 pieces

Cake:

  • 4 dl flour
  • 4 tablespoons cocoa
  • 2 teaspoons baking soda
  • 5 eggs
  • 4 dl sugar
  • 1 tablespoon vanilla powder
  • 200 g melted butter
  • 1 dl water
  • 1 dl strong coffee

How to make: Mix flour, cocoa and baking soda in a bowl. Crack the eggs in another bowl and mix with sugar and vanilla powder. Add the egg mixture into the dry ingredients. Melt butter and pour the water into the butter. Mix with the coffee and add the butter mixture to the batter. Mix together and pour into a buttered long pan. Set into oven for about 15 minutes at 200 degrees centigrade. Take out and let cool.

Glaze:

  • 3 1/2 dl powered sugar
  • 2 tablespoons cocoa
  • 60 g melted butter
  • 3 tablespoons water

How to make: Aim the powdered sugar and cocoa into a bowl. Melt butter and mix with water. Mix the butter with powdered sugar and cocoa. Spread the glaze over the cake and pour over a large amount of grated coconut. Set in the refrigerator.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *