Kantarell- och västerbottenpaj

Kantarell- och västerbottenpaj

kantarell- och västerbottenpaj

Den här kantarell- och västerbottenpajen är väldigt god och passar såväl ihop med en sallad som till en buffé under exempelvis ett kräftkalas. God och enkel att göra!

Recept:

För en paj

Pajskal

 • 150 g smör
 • 3 1/2 dl mjöl
 • 1/2 tsk salt
 • 2 msk vatten

Fyllning

 • 600 g kantareller
 • 1-2 gul lök
 • 1/2 tsk salt
 • 1 krm peppar
 • 150 g västerbottenost
 • 1/2 dl persilja

Äggstanning

 • 3 ägg
 • 2 dl grädde
 • 1 dl mjölk
 • 1 tsk salt
 • 1/2 tsk cayennepeppar

Gör så här:

Pajskalet: Dela smöret i mindre bitar. Blanda det med mjölet och saltet till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform (ca 28 cm i diameter). Nagga degen med en gaffel. Ställ formen i kylskåp ca 30 minuter alternativt frysen 10 minuter. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.

Fyllning: Lägg kantarellerna i en stekpanna med smör. Stek tills allt vatten försvunnit. Hacka löken och lägg i i stekpannan då kantarellernas vatten har försvunnit. Tillsätt lite mer smör, salta och peppra kantarellerna. Stek kantarellerna och löken i smöret en stund på medelvärme. Fyll pajskalet med svampfräset och osten. Klipp över massa färsk persilja (avgör själv hur mycket beroende på smak).

Äggstanning: Vispa ihop alla ingredienser. Häll i pajskalet. Grädda pajen mitt i ugnen ca 40 minuter på 200 grader, tills den fått fin färg och äggstanningen stelnat.


This chantarelle & aged cheese pie is very good and fits both with a salad and a buffet, such as a crayfish party. Tasty and easy to do!

Recipe:

For one pie

Pie crusts:

 • 150 g butter
 • 3 1/2 dl flour
 • 1/2 teaspoon salt
 • 2 tablespoons of water

Filling:

 • 600 g of chantarelles
 • 1-2 yellow onions
 • 1/2 teaspoon salt
 • 1 ml of pepper
 • 150 g of aged cheese
 • 1/2 dl parsley

Casserole:

 • 3 eggs
 • 2 dl cream
 • 1 dl of milk
 • 1 teaspoon salt
 • 1/2 teaspoon cayenne pepper

How to make:

The pie crusts: Divide the butter into smaller pieces. Mix it with the flour and salt into a crumbly dough. Add the water and work quickly to a dough. Press out the dough in a pie tin (about 28 cm in diameter). Make some small holes in the dough with a fork. Place the pie tin in the refrigerator for about 30 minutes or the freezer for 10 minutes. Prepare the pie dish in the middle of the oven for about 10 minutes on 200 degrees centigrade.

Filling: Place the chantarelles in a frying pan with butter. Chop the onion and put into the frying pan when the water of the canterelles has disappeared. Add a little more butter, season the chantarelles with salt and pepper. Fry the chantarelles and the onions in the butter for a while on medium heat. Fill the pie dish with the chantarelles and the aged cheese. Cut over fresh parsley (decide how much you want depending on how much parsley you wish it to taste).

Casserole: Whip all ingredients together. Pour into the pie dish. Bake the pie in the middle of the oven for about 40 minutes at 200 degrees centigrade, until it has a nice color and the casserole is solidified.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *