Focaccia

Focaccia

Focaccia

God kväll, snart är det fredag och i helgen är det dags för mig att fira min examen tillsammans med alla nära och kära. Har tänkt att ordna upp lite middag åt det italienska hållet och idag bakade jag focaccia som vi ska ha på lördag. Doftade gott i hela huset, härligt ! Hittade receptet på nätet hos Leila Lindholm och ni hittar det här, fast jag fick ha i lite mer mjöl och gjorde smaksättningen lite annorlunda, hoppas det kommer smaka gott.

Recept på focaccia:

Till två bröd

  • 25 g färsk jäst (1/2 pkt)
  • 3 dl vatten
  •  1/2 dl olivolja
  •  2 msk honung
  •  1 msk flingsalt
  •  7-8 dl vetemjöl
  • olivolja
  • flingsalt till plåten och utbakning
  • 250 g cocktailtomater
  • fryst basilika

Gör så här: Värm upp vattnet till 37 grader. Fördela ut jästen i en bunke och häll över vatten, olivolja, honung och flingsalt. Vispa tills jästen har löst sig. Tillsätt vetemjöl, gärna lite åt gången, arbeta samman till en fin deg. Låt jäs degen i en bunke täckt med bakduk, ca 35 minuter. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Kavla ut varje deg lite grann så den blir i mer av en rektangelform. Lägg olivolja och lite flingsalt på två plåtar och lägg sedan på degen. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk i ungefär 30 minuter. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft. Tryck ner tummen på ett flertal ställen i  degen så att det formas hål där du sedan fördelar cocktailtomaterna i. Mina tomater var lite större så jag fick dela dem på hälften vilket fungerade bra. Ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Strö till sist över fryst basilika över hela degen. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene i ungefär 10 minuter. Fungerar bra att frysa !

Focaccia

Focaccia

Focaccia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *